těsto | ||
---|---|---|
350 g | hladká mouka | |
150 g | tuk na pečení | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
náplň | ||
500 g | měkký tvaroh | |
100 g | zakysaná smetana | |
1 balíček | vanilkový pudinkový prášek | |
150 g | cukr moučka | |
2 balíčky | vanilkový cukr | |
1 lžička | citronová kůra | |
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy | ||
mouka na vysypání | ||
na ozdobu | ||
cukr moučka |
Recept na koláč z křehkého těsta, plněný vanilkovým tvarohem a exotickým ovocem kaki. Moučník podáváme ke kávě nebo čaji.
Mouku se solí prosejeme do mísy a prsty propracujeme s na kostičky nakrájeným tukem. Postupně přilijeme smetanu a ze směsi uhněteme tužší těsto. Na pomoučené desce z těsla vyválíme větší kruhový plát silný asi 3 mm. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a opatrně do ní přeneseme těsto tak, aby okraje těsta přečnívaly přes okraje formy. Takto připravený korpus vložíme s formou do lednice a necháme odležet.
Mezitím si připravíme náplň. V míse prošleháme tvaroh se zakysanou smetanou, moučkovým a vanilkovým cukrem promíchaným s vanilkovým pudinkem a nastrouhanou citronovou kůrou. Ovoce kaki očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Odležené těsto ve formě naplníme střídavě tvarohem a ovocem, Okraje těsta přeložíme na náplň a v troubě předehřáté na 180°C pečeme podle typu trouby 45 až 60 minut dozlatova. Ještě teplý moučník poprášíme moučkouvým cukrem a necháme vychladnout.
Koláč plněný tvarohem a kaki ovocem rozdělíme na porce a podáváme jako moučník.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena