350 g | sladká jablka | |
těsto | ||
---|---|---|
400 g | hladká mouka | |
200 g | tuk na pečení | |
150 g | cukr moučka | |
1 balíček | prdopeč (prášek do pečiva) | |
1 ks | vejce L | |
krém | ||
2 balíčky | vanilkový pudinkový prášek | |
8 lžic | cukr | |
600 ml | mléko | |
4 ks | vaječný bílek | |
1 balíček | skořicový cukr | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
polohrubá mouka na vysypání |
Mouku promícháme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Do středu rozklepneme vejce a po okrajích rozdrobíme tuk. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme přes noc v chladu odležet. Následující den z těsta odkrojíme 1/3, kterou odložíme na mrazák. Ze zbývajícího těsta vyválíme plát ve velikosti pekáčku. Pekáček o velikosti asi 33 x 22 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a dno a stěny vyložíme plátem těsta, které hustě propícháme vidličkou. Pekáček uložíme do chladu.
Připravíme si náplň. Očištěná a oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, nebo nakrájíme na tenké kousky. Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme hustý pudink. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který ihned vmícháme do horkého pudinku a směs necháme vychladnout. Poté do krému zapracujeme ovoce, skořicový cukr a zakysanou smetanu.
Krém rovnoměrně naneseme na těsto a na něj, jako horní vrstvu, nastrouháme nahrubo těsto z mrazáku. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut dorůžova.
Koláč plněný krémem a jablky necháme zcela vychladnout. Poté ho necháme odležet asi hodinu v lednici a nakrájíme na řezy. Podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.
Vafle s pečenými jablky krok za krokem
Tyto křupavé vafle s jablky se hodí jako sladká snídaně i odpolední svačina ke kafíčku. Krok za krokem si je můžete s námi zkusit připravit.
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena