Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
V pánvi rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm slaninu spolu s cibulí. Směs necháme vychladnout. Maso nakrájíme na kostky.
Ve větší míse smícháme strouhané brambory a vychladlou směs. Přidáme vejce, mouku, vegetu, majoránku, pepř a případně ještě osolíme. V pánvi si osmažíme malou placku, ochutnáme ji a podle toho dochutíme těsto. Nakonec do směsi zamícháme mléko, mouku, rýži nebo pohanku a maso.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Hrnec vymažeme sádlem a přelijeme do něj hmotu z mísy. Bramborovou bábu pečeme nejdříve hodinu. Pak teplotu snížíme na 130 °C, hrnec zakryjeme a pomalu pečeme asi 3 hodiny.
Tradiční kočkovská bramborová bába v hrnci se ihned podává.