3 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
250 g | čočka | |
150 ml | červené víno | |
1 ks | paprika červená | |
250 ml | zeleninový vývar | |
400 g | klobásky | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
čerstvá petrželka |
Čočku vypereme a namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme a jemně usekáme. Na oleji necháme zpěnit cibulku, vmícháme klobásky, které krátce opečeme a vyjmeme. Do výpeku přidáme česnek, nakrájenou papriku a vše asi 3 minuty restujeme. Potom vmícháme okapanou čočku, přidáme opečené klobásky, vše podlijeme vývarem a vínem a zvolna dusíme přibližně 20 minut doměkka. Podle potřeby osolíme a opepříme. Klobásky s čočkou na talíři posypeme usekanou petrželkou a podáváme s pečivem.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Recept na výbornou čočkovou polévku krok za krokem
Recept na hustou čočkovou polévku vylepšenou opečenou slaninou. Podle postupu krok za krokem ji zvládne každý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena