Hovězí plátky omyjeme, osušíme a dobře naklepeme. Čím více maso naklepeme, tím kratší dobu budeme potřebovat k jeho dušení. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Okurky nakrájíme také na čtvrtky, stejně tak párky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Naklepané plátky masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek hovězího poklademe 2 plátky anglické slaniny, čtvrtku párku, okurky a vajíčka.
Plátky hovězího opatrně svineme do závitku. Španělské ptáčky pomocí nitě pečlivě omotáme a stáhneme hlavně konce, aby nám náplň během dušení "neutekla".
V hrnci rozpálíme tuk a cibulku osmahneme dozlatova. Vložíme španělské ptáčky a prudka je osmahneme ze všech stran. Španělské ptáčky zalijeme silným masovým vývarem. Nemáme-li žádný pravý masový vývar v zásobě, vypomůžeme si bujonovou kostkou. Bujon jednoduše rozmícháme ve vroucí vodě. Ptáčky přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme 90 - 120 minut. Použijeme-li na přípravu papinův hrnec, zkrátí se nám doba dušení zhruba na 45 minut.
Měkké španělské ptáčky s náplní vyjmeme z omáčky, sundáme nit a rozřízneme na půlky tak, aby nám na talíři krásně vynikla náplň. Omáčku zaprášíme hladkou moukou a necháme ještě 15 minut provařit a zhoustnout. Ve finále omáčku přecedíme přes jemné sítko. Zbylé suroviny (vejce, okurku, párek) můžeme nakrájet na malé kostičky, vmíchat do připravené omáčky a nechat prohřát.
Klasické španělské ptáčky s náplní podáváme s rýží a na talíři přeléváme omáčkou.