Klasický nugát je oblíbený jako sladkost k podávání po jídle nebo jako lahodná pochoutka k dopolednímu či odpolednímu čaji. Nugát je oblíbený nejen pro svou sladkou a ořechovou chuť a díky své dlouhé historii a mnoha variantám je nugát oblíbený po celém světě.
250 g | med | |
400 g | cukr moučka | |
300 g | vlašské ořechy | |
200 g | lískové oříšky | |
6 | vaječný bílek | |
1 lžíce | rýžový ocet 3% | |
2 | dortové oplatky |
Historie nugátu
V Evropě se nugát poprvé objevil ve středověku, kdy ho přinesli arabští obchodníci. Itálie a Francie se staly centry nugátové výroby, kde se tento dezert začal vyrábět v různých regionech podle místních receptur. Jedním z nejznámějších druhů nugátu je "Torrone" z Itálie a "Nougat de Montélimar" z Francie.
Druhy nugátu
Bílý nugát:
Tento druh nugátu je připravován z vaječných bílků, cukru nebo medu a ořechů. Má měkkou a nadýchanou texturu.
Hnědý nugát:
Neobsahuje vaječné bílky a má tvrdší a křupavější texturu. Je vyroben z karamelizovaného cukru a ořechů.
Nugát s čokoládou:
Tento nugát obsahuje přidanou čokoládu, která mu dodává bohatou chuť a měkčí texturu.
Nugát s různými příchutěmi:
Moderní varianty nugátu mohou obsahovat různé přísady, jako jsou sušené ovoce, exotické koření, nebo alkoholické nápoje.
Autor:Tým Vaření.cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena