4 ks | vejce | |
3 ks | cibule | |
1 ks | květák | |
2 lžíce | olej na smažení | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
příloha | ||
4 porce | brambory vařené |
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu, až začne vřít, vložíme květák nakrájený na růžičky, vaříme maximálně 10 minut. Po uvaření vodu slijeme a květák necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na drobno cibulku. Květák rozmačkáme v hrnci, třeba vidličkou. Na pánvi nebo v hrnci osmahneme cibulku dozlatova a na cibulku nasypeme rozmačkaný květák. Přidáme vejce, sůl, pepř a vše necháme za občasného míchání spojit. Květákový mozeček podáváme s vařeným bramborem a okurkovým salátem. Poznámka: Krom pepře a soli můžeme přidat také drcený kmín.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!
Květákové karbanátky jsou levné, ale přitom velmi chutné a vděčné. Dnes vám jejich přípravu ukážeme krok za krokem, takže je zvládne opravdu každý.
Autor:Martin
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena