Jedlé kaštany jsou známou pochoutkou. Obvykle se tepelně upravují krátkým opečením na horké plotně, nebo na speciální pánvi přímo nad ohněm. Mohou se však i rozemlít a pak vzniká mouka vhodná k přípravě pečených zákusků. V jižním Tyrolsku na farmách Roter Hahn se z jedlých kaštanů s oblibou připravují kaštanové Krapfen. Zkuste tento recept z šenku Villscheiderhof u Brixenu i vy!
1 kg | pšeničná mouka | |
50 g | kvasnice | |
20 g | sůl | |
200 g | cukr | |
100 g | máslo | |
6 ks | žloutek | |
2 ks | vanilkový cukr | |
1 ks | nastrouhaná citronová kůra | |
800 ml | mléko | |
1 dl | rum | |
300 g | pečené kaštany |
Na těsto budeme potřebovat 1 kg pšeničné mouky, 50 g kvasnic, 20 g soli, 200 g cukru, 100 g másla, 6 žloutků, 2 vanilkové cukry, kůru z jednoho citronu, zhruba 500 ml mléka a 1 dl rumu. Připravíme si dobře propracované kynuté těsto, které bude středně tuhé. Na náplň budeme potřebovat 300 g oloupaných pečených kaštanů, 300 ml mléka, 100 ml smetany, 80 g cukru, 1 špetka soli a 2 polévkové lžíce rumu.
Kaštany nejprve uvaříme společně s mlékem, smetanou, cukrem a trochou soli asi 30 minut. Poté vše propasírujeme, ochutíme rumem, a pokud bude zapotřebí, přilijeme ještě mléko nebo smetanu. Z připraveného těsta uválíme 1 cm tlusté pláty, ze kterých pomocí tvořítka nebo skleničky připravíme kruhy, na které naneseme kaštanovou náplň. Takto připravené kruhy s náplní složíme do tvarů půlměsíce a pevně stlačíme okraje. Necháme ještě 20 minut odpočinout a poté smažíme na pánvi na rozpáleném tuku.
Hotové Krapfen zlehka pocukrujeme a můžeme servírovat!
Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech
Také se těšíte na vůni pečených kaštanů, která se line ze stánků v předvánočním čase? A co takhle si z jedlých kaštanů připravit pyré, omáčku či dezert pěkně v teple domova?
Autor:jihotyrolska.kucharka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena