Jemný karlovarký knedlík vařený v ubrousku je velmi chutnou přílohou k pečeným masům, zejména drůbeži. Můžeme ho však podávat pouze se špenátem nebo dušeným zelím.
Hodnocení
4.4
/ 5 (450x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
37x
Ingredience
2 ks
vejce
30 g
máslo
250 ml
mléko
50 g
hrubá mouka
250 g
bílé pečivo
podle chuti
sůl
Postup přípravy
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Máslo necháme na teple rozpustit a zalijeme ho mlékem. Vmícháme žloutky.
Den staré rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky. Nakrájené pečivo vložíme do mísy, zalijeme prochladlým mékem, osolíme a necháme chvíli vsáknout. Potom vše zasypeme moukou a propracujeme. Nakonec do hmoty vmícháme ušlehaný sníh a vypracujeme do tvaru šišky.
Plátěný ubrousek namočíme a řádně vyždímeme. Položíme na něj šišku těsta a zabalíme. Oba konce zavážeme nití těsně u knedlíku a potom ještě jednou o 1cm dále. Takto připravený knedlík vložíme do vařící a osolené vody, velmi mírně povaříme 5 minut. Potom odstraníme vnitřní nitě, knedlík obrátíme a velice pomalu vaříme ještě 20 minut.
Hotový knedlík vyjmeme z ubrousku a tenkým nožem nakrájíme na plátky. Jemný karlovarský knedlík nejlépe chutná k pečené drůbeži, ale i jiným pečeným masům.