Filety z tresky osolíme, zakapeme citronovou šťávou a necháme rozmrazit. Pak z filetů vymačkáme veškerou vodu a maso nakrájíme na velmi drobné kousky. Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme, nebo prolisujeme do mísy. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky.
Na másle necháme zesklovatět cibuli, na kterou rozdrobíme čerstvé kvasnice, přidáme třtinový cukr a mícháme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladká a lesklá kašička, kterou necháme zchladnout.
V míse promícháme kousky masa s drožďovou kašičkou, brambory, prolisovaným česnekem, sardelovou pastou, strouhaným sýrem, petrželkou a vejci. Směs podle chuti osolíme a opepříme a zahustíme strouhanou houskou.
Z rybí směsi tvoříme mokrýma rukama menší karbanátky, které zvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dorůžova a necháme na ubrousku okapat.
Karbanátky z tresky podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.