Domácí karamelovou polevu můžete použít na palačinky, poháry, zmrzlinu nebo jako omáčku k moučníkům i ovocným knedlíkům.
Hodnocení
4.5
/ 5 (54x)
Doba přípravy
25 min
Chutnalo
3x
Ingredience
250 g
cukr krupice
250 ml
smetana ke šlehání
Postup přípravy
Do rendlíku nasypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat na světle hnědou barvu. Pozor, abychom ho nepřipálili.
Když se cukr úplně rozpustí a nejsou v něm hrudky, vmícháme horkou smetanu. V tomto okamžiku začne poleva pěnit, prskat a srazí se na hroudu. Ta se ale během dalšího míchání rozpustí na hladký krém.
Karamelovou smetanovou polevu necháme vychladnout a dál používáme podle vlastního uvážení. V lednici vydrží karamelová poleva minimálně týden.