Vykuchaného a očištěného kapra stáhneme z kůže - ale lze použít i s kůží, pokud je dobře očištěná. Rybu nakrájíme na podkovy a nasolíme. Solí nemusíme šetřit, ocet si ji vezme. Takto připraveného kapra necháme v lednici 3 dny uležet.
Poté rybu vyjmeme, důkladně vypereme a vykostíme. Stačí pouze vyjmout páteř, menší kosti se při naložení do octa rozpadnou samy. Vykostěné půlky podkov naložíme do neředěného octa a uložíme na další 2 dny do chladničky.
Pak maso opět opereme a nakrájíme na kostky. Všechno koření v hmoždíři roztlučeme. Podle chuti můžeme přidat i nasekanou feferonku. Nakonec přidáme cibuli nakrájenou na proužky - té by měla být asi 1/3 z váhy masa. Promícháme, zalijeme trochou oleje, znovu promícháme, uzavřeme do 3 l sklenice a dáme do chladničky uležet na 7 dní.
Pro ty, kdo mají rádi majonézové saláty, lze poté dochutit majonézou či tatarkou.