400 g | drůbeží žaludky | |
300 g | drůbeží krky | |
200 g | drůbeží srdíčka | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | celé nové koření | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
150 g | celer bulva | |
250 g | mrkev | |
80 g | petržel | |
2 ks | cibule | |
2 stroužky | česnek | |
1200 ml | vývar | |
3 lžíce | máslo | |
3 lžíce | hladká mouka | |
100 ml | smetana na vaření 31% | |
směs | ||
---|---|---|
150 g | drůbeží játra | |
1 ks | vejce (M/L) | |
2 stroužky | prolisovaný česnek | |
1 lžíce | sušená majoránka | |
70 g | strouhanka | |
podle chuti | ||
sůl | ||
muškátový oříšek |
Žaludky, srdíčka a krky očitíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu sesbíráme z povrchu vývaru, přidáme koření (bobkový list, nové koření a celý černý pepř) a vše necháme na mírném ohni probublávat asi 30 minut. Mezitím očistíme celer, mrkev a petržel, poté 1/3 kořenové zeleniny oddělíme, nastrouháme nahrubo a odložíme stranou. Celou zbývající zeleninu vložíme spolu s neoloupanou cíbulí a česnekem do vývaru, který necháme táhnout asi jeden a půl hodiny. Hotový vývar slijeme, žaludky a srdíčka nakrájíme na plátky a krky obereme.
Připravíme si směs na játrové knedlíčky. Očištěná játra naškrábeme nebo rozmixujeme nahrubo a promícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Směs zahustíme strouhanou houskou a necháme v chladu asi 20 minut odležet. Z játrové směsi tvoříme mokrýma rukama malé kuličky, které povaříme v horkém vývaru asi 3 minuty. Nudle uvaříme podle návodu na obalu.
V hrnci na másle necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhanou zeleninu a vše restujeme za stálého míchání dozlatova. Poté směs zaprášíme moukou, vše osmahneme, zalijeme vývarem a zvolna vaříme 30 minut. Hotový kaldoun zjemníme smetanou, ochutíme muškátovým oříškem, krátce povaříme a vložíme uvařené droby.
Kaldoun rozdělíme na porce a podáváme se širokými nudlemi a játrovými knedlíčky.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena