sůl | ||
1 ks | vejce | |
125 g | máslo | |
1 kg | strouhanka | |
petrželka | ||
150 g | hladká mouka | |
0.5 ks | muškátový oříšek | |
muškátový květ | ||
1 kg | jakékoliv drůbeží kosti a kůže (kuře, husa, krůta, kachna) | |
1 kg | srdíčka a žaludky z téže drůbeže | |
500 g | krky |
Vnitřnosti, kosti a kůže dáme vařit do studené osolené vody - asi 1,5 hodiny táhnutím - při 80 stupních, ne klokotem. Vyndáme kosti a vnitřnosti, přecedíme.
Připravíme si knedlíčky.
Strouhanku vysypeme do mísy, osolíme, postrouháme muškátovým oříškem. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj vyklepneme vejce a promícháme.
Na strouhanku dáme asi 25 g čerstvého másla a přeléváme horkým vývarem sbíraným zvrchu - hlavně to tučné. Postupně rukama zpracováváme do pevného, ale vláčného těsta, které se nesmí drobit ani lepit. Necháme pod utěrkou 10 minut odležet - strouhanka zvláční. Z hmoty ukoulíme malé knedlíčky, musí jich být hodně.
Kosti obereme a maso spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou ze zbylého másla a hladké mouky a provaříme za občasného promíchání.
V polévce krátce zavaříme žemlové knedlíčky, které nezapomeneme po nasypání do polévky promíchat. Jsou hotové, když plavou.
Polévku dochutíme solí a muškátovým květem - pro ozdobu přidáme sekanou petrželku.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:romik
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena