200 g | cukr | |
5 ks | vejce | |
160 g | máslo | |
4 lžíce | kakao | |
100 ml | mléko | |
0.5 balení | kypřicí prášek do pečiva | |
4 lžíce | povidla | |
1 lžička | skořice mletá | |
280 g | polohrubá mouka | |
1 lžička | perníkové koření | |
poleva | ||
---|---|---|
cukr moučka | ||
citronová šťáva |
Nejprve si rozdělíme do dvou misek žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli a dáme bokem. V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, poté zašleháme změklé máslo. Přidáme také mléko, kakao, povidla (nebo marmeládu), skořici a perníkové koření, mouku smíchanou s kypřicím práškem a opět vyšleháme. Nakonec lžící postupně vmícháme sníh z bílků. Těsto natřeme na máslem vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Vychladlý koláč polijeme citronovou polevou, tedy do misky dáme šťávu z citronu a přidáváme moučkový cukr dle konzistence. Nalijeme na koláč, rovnoměrně rozetřeme a necháme zatuhnout. Kakaový řez s povidly servírujeme nakrájený na čtverce či trojúhelníky, můžeme ozdobit čerstvým ovocem.
Doladěno k dokonalosti: Banánové muffiny s čokoládovým krémem krok za krokem
Na oslavu nebo k čaji vám tyto muffiny budou jistě chutnat. Vyzkoušejte recept na vynikající, jednoduché a nadýchané muffiny s lahodným krémem.
Pokrmy provoněné povidly: Plněnými buchtami to zdaleka nekončí!
Povidla si můžeme jen tak namazat na chleba, nebo je dál využít při přípravě nejrůznějších pokrmů. Slouží nejen k plnění buchet či sladkých taštiček, ale také k samotnému přidávání do těst při pečení perníků či bábovek. A netradičně i k přípravě omáček, protože chuť povidel se skvěle snoubí v kombinaci s masem.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena