70 g | máslo | |
2 lžíce | kakao | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
80 g | cukr krupice | |
100 g | cukr moučka | |
180 g | hladká mouka | |
4-5 lžic | meruňková šťáva | |
3 ks | vejce L | |
300 g | kompotované meruňky | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
cukr moučka | ||
podle potřeby | ||
hrubá mouka na vysypání | ||
máslo na vymazání formy |
1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy dáme žloutky, moučkový cukr a máslo, společně vyšleháme do žluté pěny. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý bílkový sníh. Ke žloutkům postupně vsypáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva, přidáme pár lžic meruňkové šťávy z kompotu a kakao, nakonec vmícháme sníh z bílků. Meruňky slijeme a necháme okapat. Potom meruňky nakrájíme na menší kousky.
2. Menší pekáček s vyšším okrajem vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do něj kakaové těsto a hustě poklademe meruňkami. Kakaovo-meruňkovou bublaninu pečeme na 170 °C asi 35 minut. Upečenou bublaninu necháme vychladnout a až poté krájíme na kostky. Sypeme prosátým moučkovým cukrem. Recept je asi na 12 kousků kakaovo-meruňkové bublaniny.
Poznámka: Na recept můžeme použít samozřejmě i meruňky čerstvé, obměnit je za jiné dostupné ovoce apod.
Sklízíme meruňky: Hodí se skvěle k zavařování, pečení i na gril
Je období prázdnin a to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".
Ty nejlepší recepty z meruněk: Domácí knedlíky, bublaniny i marmelády jako od babičky
Meruňky už pomalu začnou dozrávat na našich zahrádkách. Jejich krátkou sezónu je třeba si dostatečně užít a nejlépe je také zamrazit, připravit z nich marmeládu či kompot. Ale kromě toho máme pro vás i prověřené recepty na výborné knedlíky z bramborového těsta a smetanové koláče, které vám budou mizet pod rukama.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena