3 ks | kachní prsa | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
drobenka | ||
100 g | anglická slanina | |
300 g | jedlé kaštany | |
3 ks | tmavý toastový chléb |
Nejdříve si připravíme kaštanovou drobenku. Jedlé kaštany nařízneme a v osolené vodě vaříme asi 10 - 13 minut do poloměkka. Musí být akorát na skus, nikoliv příliš měkké. Ještě teplé kaštany oloupeme a odložíme stranou. Slaninu v celku nakrájíme na kostičky, které na pánvi vyškvaříme do křupava a necháme na ubrousku osušit. Na výpeku po slanině opečeme toastový chleba dorůžova a nakrájíme ho na větší kostky. Nyní všechny suroviny vložíme do kuchyňského robotu, opepříme a nasekáme tak, aby vznikla hrubá drobenka, ve které budou patrné kousíčky kaštanů, slaniny i drobky chleba. Kachní prsa očistíme, kůži několikrát nařízneme, opepříme a posypeme hrubou solí. Prsa pečeme na rozpálené suché teflonové pánvi nejdříve kůží dolů a následně i z druhé strany dozlatova. Pak maso přendáme do pekáčku kůží nahoru a v troubě vyhřáté na 200 °C necháme 8 - 12 minut dopéci. Upečená prsa zakryjeme alobalem a necháme mimo troubu asi 5 - 7 minut odpočinout. Kachní prsa nakrájíme přes vlákno na plátky, rozdělíme na nahřáté talíře a posypeme kaštanovou drobenkou. Vhodnou přílohou je vařená červená čočka ochucená zelenou petrželkou. Kachní prsa s kaštanovou drobenkou jsou výborná i s bramborovou kaší.
Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech
Také se těšíte na vůni pečených kaštanů, která se line ze stánků v předvánočním čase? A co takhle si z jedlých kaštanů připravit pyré, omáčku či dezert pěkně v teple domova?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena