3 ks | batáty | |
1 balíček | strouhaný parmazán | |
3 ks | kachní prsa | |
1 lžíce | rozmarýnové lístky | |
pyré | ||
---|---|---|
0.5 lžíce | cukr | |
1 lžíce | máslo | |
1 ks | jablko | |
1 ks | hruška | |
1 lžíce | čerstvý zázvor | |
podle potřeby | ||
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
balzamikový ocet | ||
mletý černý pepř |
Kachní prsa očistíme, kůži na několika místech nařízneme a z obou stran osolíme a opepříme. Pod kůži v nářezech vložíme lístečky rozmarýnu. Batáty omyjeme, osušíme a nakrájíme na půlkolečka silná asi ½ cm. Malé jablko a větší hrušku oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Čerstvý zázvor jemně nastrouháme. Na rozpálenou pánev bez tuku vložíme prsíčka kůží dolů, pak teplotu snížíme a pečeme, dokud nebude kůže opečená do červena. Poté maso otočíme, ještě asi 3 minuty opékáme a přendáme do pekáčku. Zakryté maso vložíme na 5 - 8 minut do trouby předehřáté na 180 °C, pak prsíčka vyjmeme a necháme ještě několik minut odpočinout. Připravené batáty rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je olejem, osolíme a pečeme při 200 °C doměkka. Hotové batáty přendáme do mísy, posypeme parmazánem, vše promícháme a podle chuti přisolíme. Na rozpuštěném másle krátce podusíme do poloměkka jablka s hruškou, cukrem a zázvorem. Ovoce se nesmí rozvařit. Ovoce dochutíme balzamikem, promícháme a částečně rozmělníme vidličkou. Hotová kachní prsa šikmým řezem rozdělíme na poloviny a naservírujeme na talíře. Maso obložíme pečenými batáty a hruškovo- jablečným pyré a ihned podáváme.
(doba přípravy 45 min)
Pečené batáty s česnekovým krémem
(doba přípravy 45 min)
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena