1 ks | kachna | |
omáčka | ||
---|---|---|
2 stroužky | česnek | |
50 ml | olej | |
1 lžíce | citronová kůra | |
2 lžíce | citronová šťáva | |
1 ks | červená kapie | |
1 lžička | červený vinný ocet | |
0.3 lžičky | sušené oregano | |
1 ks | červená cibule | |
1.5 lžíce | třtinový cukr | |
2 lžíce | mletá uzená paprika | |
2 ks | čerstvá portugalská chilli paprička | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme kachnu. Přebytečné nečistoty odstraníme, kůži očistíme a křídla odřízneme. Pak kachnu položíme prsy dolů a nůžkami odstraníme páteř od biskupu až po krk. Takto připravenou kachnu obrátíme, rozmačkáme rukou na plát, rozložíme a z obou stran osolíme a opepříme. Připravíme si omáčku piri-piri. Cibuli a česnek oloupeme. Kapii a chilli papričky očistíme a zbavíme jadérek. Vše usekáme nahrubo a vložíme do mixeru. Pak přidáme vinný ocet, oregano, třtinový cukr, citronovou kůru a šťávu, uzenou papriku a olej. Vše rozmixujeme dohladka a touto omáčkou potřeme kachnu ze všech stran, necháme ji alespoň 5 hodin v chladu odležet. Nejlépe však přes noc. Kachnu piri-piri i s omáčkou přendáme do pekáče, zakryjeme a pečeme při 190 °C přibližně 45 - 60 minut doměkka. Během pečení kachnu podléváme malým množstvím vývaru. Před dokončením pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme a kachnu pečeme dorůžova. Upečenou kachnu piri-piri na portugalský způsob naporcujeme a podáváme s pečivem, pečeným bramborem, dobře chutná i jen tak se zeleninou.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena