těsto | ||
---|---|---|
300 g | polohrubá mouka | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
150 g | cukr moučka | |
150 g | máslo | |
250 ml | tučný bílý jogurt | |
2 ks | vejce (M/L) | |
podle potřeby | ||
máslo na vymazání | ||
mouka na vysypání | ||
podle chuti | ||
moučkový cukr |
1. Připravíme si ingredience. Máslo necháme v kastrůlku rozpustit a vychladnout. Jahody očistíme a nakrájíme na poloviny. Pekáček o velikosti cca 23x36 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 170°C.
2. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a promícháme s moučkovým cukrem. Poté přilijeme rozpuštěné máslo, přidáme jogurt, vejce a šlehačem vše promícháme v hladké těsto. Těsto pomocí stěrky rozprostřeme do pekáčku a poklademe jahodami řezem dolů.
3. Jahodový koláč pečeme při 170°C přibližně 25 minut, až je lehce dorůžova. Propečenost vyzkoušíme pomocí špejle v místech, kde není oovoce. Musí být suchá a nelepivá.
4. Jogurtový koláč s jahodami necháme vychladnout, následně nakrájíme na řezy a podáváme. Podle chuti můžeme koláč posypat moučkovým cukrem. Výborně chutná se šlehanou smetanou k odpolení kávě a jen tak kdykoliv na chuť.
Bohatý červen: Dozrávající jahody a třešně v oblíbených receptech
První letní měsíc, červen, je specifický dozráváním prvního ovoce. Konečně se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na oblíbené samosběry a začínáme ovocné plody zavařovat a připravovat domácí marmelády. Období ovocných koláčů a plněných knedlíků právě začalo, oprášíme vám ty nejlepší recepty, které se vyplatí uložit do kuchařky mezi oblíbené.
Sklízíme a zavařujeme jahody: Zkuste jahodové pyré i výbornou marmeládu
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přinášíme několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Jahody v luxusním veganském podání: Jahodový tofu dort krok za krokem
Jahody jsou teď v kurzu a není nic lepšího, než si z nich upéct tento vynikající veganský dort. Krok za krokem vám ukážeme, jak na to.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena