250 g | hruška | |
1 lžička | citronová šťáva | |
těsto | ||
---|---|---|
200 g | hladká mouka | |
3 ks | vejce | |
1 lžíce | kypřicí prášek do pečiva | |
2 lžíce | horká voda | |
100 g | bílý jogurt | |
70 g | rozpuštěné máslo | |
150 g | cukr | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
polohrubá mouka na vysypání | ||
podle chuti | ||
cukr moučka s vanilkou |
Pevnější, oloupané a jadřinců zbavené hrušky nakrájíme na tenčí plátky, které zakapeme citronovou šťávou. Koláčovou formu vytřeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu předtopíme na 180 °C.
Ve velké míse ušleháme vejce s horkou vodou do pěny. Poté postupně zašleháme cukr, vanilkový cukr, bílý jogurt a rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a vše zpracujeme v hladké těsto. Polovinu jogurtového těsta rozprostřeme do formy a poklademe polovinou nakrájených hrušek, poté doplníme zbývajícím těstem a hruškami a pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut dozlatova.
Vychladlý jogurtový koláč s hruškami posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na porce a podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.
Hrušková sezóna v plném proudu - výběr nejlepších receptů
Hrušky k podzimu právem patří, bez nich si málokdo umí představit nejen sladkou, ale i slanou kuchyni. V dnešním výběru receptů jsme si pro vás připravili opravdové delikatesy.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena