1 špetka | sůl | |
3 ks | vejce | |
250 g | jogurt | |
1.5 hrnku | jablko | |
100 g | rozinky | |
1.5 lžičky | kypřicí prášek do pečiva | |
4 lžíce | med | |
1 lžička | skořice mletá | |
5 lžic | rostlinný olej | |
3 hrnky | ovesné vločky | |
1 lžíce | chia semínka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
kakao | ||
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání |
Ovesné vločky rozmixujeme v mixéru na mouku. V míse je smícháme s práškem do pečiva, solí a mletou skořicí. Jablka oloupeme a nastrouháme najemno. Jablíčka přidáme k sypkým surovinám, přilijeme jogurt, olej, med a rozklepneme celá vejce. Vše důkladně vymícháme a nakonec přijdou chia semínka a rozinky, které jsme spařili horkou vodou. Tímto je těsto na jogurtovou buchtu z ovesných vloček hotové. Podle chuti můžeme přidat do části těsta kakao. Formu dobře vymažeme a vysypeme. Lze použít formu na bábovku, biskupský chlebíček, ale stačí i obyčejný středně velký plech. Těsto vlijeme do formy, uhladíme a dáme péct na 160 °C. Buchtu pečeme 45 - 50 minut, vyzkoušíme špejlí, zda je hotová, těsto se na špejli nesmí lepit. Jogurtovou buchtu z ovesných vloček krájíme po vychladnutí a podáváme s kávou i čajem jako zdravé sladké pohoštění.
Pokrmy provoněné povidly: Plněnými buchtami to zdaleka nekončí!
Povidla si můžeme jen tak namazat na chleba, nebo je dál využít při přípravě nejrůznějších pokrmů. Slouží nejen k plnění buchet či sladkých taštiček, ale také k samotnému přidávání do těst při pečení perníků či bábovek. A netradičně i k přípravě omáček, protože chuť povidel se skvěle snoubí v kombinaci s masem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena