směs | ||
---|---|---|
2 hrstě | jitrocelové listy | |
1 hrneček | med | |
100 ml | voda | |
2 hrnečky | jitrocelové listy | |
2 hrnečky | cukr | |
2 ks | citron |
Jitrocelové listy omyjeme, nasekáme najemno a smícháme s medem a vodou. Vaříme na mírném plameni, dokud se nezačnou uvolňovat silice a vznikat sirup husté konzistence.
Sirup poté přelijeme do připravených a horkou vodou vymytých sklenic, dobře uzavřeme a skladujeme v lednici. Je třeba dbát naprosté čistoty sklenic, aby se sirup nezačal kazit nebo plesnivět.
Jitrocelový sirup si můžeme připravit i způsobem bez vaření. Do vymytých sklenic vrstvíme listy jitrocelu střídavě s cukrem a citronem, sklenici uzavřeme a necháme louhovat na okně po dobu 2 - 3 týdnů. Pak přecedíme přes plátýnko, scedíme do čistých sklenic a uzavřeme. Skladujeme v suchu a temnu.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena