200 g | brambory | |
300 g | pórek | |
1 ks | cibule | |
100 ml | bílé suché víno | |
1000 ml | zeleninový vývar | |
2 lžíce | máslo | |
2 lžíce | olej | |
150 ml | smetana na vaření 31% | |
1 hrst | čerstvý kopr | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
muškátový oříšek mletý |
Pórek očištíme a bílou a světle zenou část nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nasekáme najemno. Oloupané brambory nakrájíme na kostky.
V hrnci na rozpuštěném másle s olejem necháme zvolna zesklovatět cibulku. Poté přidáme pórek a zvolna za stálého míchání restujeme asi 4 minuty. Následně vše podlijeme bílým vínem a jakmile se alkohol odpaří, přilijeme vývar, vložíme brambory a zvolna vaříme doměkka. Jakmile brambory změknou, hrnec odstavíme z tepla a vše ponorným mixerem rozmělníme dohladka. Nakonec do polévky postupně zašleháme smetanu. Polévku ještě asi minutu povaříme a dochutíme solí, pepřem, mletým muškátovým oříškem a čerstvě nasekaným koprem.
Jemný pórkový krém s bramborem a smetanou rozdělíme na porce, ozdobíme koprem a strouhaným muškátovým oříškem a podáváme s opečeným toastem, nebo celozrnným pečivem. Polévka chutná i za studena.
Je pravda, že tato zelenina nepatří právě k mým oblíbeným, ale přesto jsem se rozhodla o ní napsat. Je totiž vždy lepší, "znát svého nepřítele". Možná ani vás si pórek nezískal, ale třeba nakonec všichni změníme názor.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena