Recept na velmi oblíbený, jemný, plochý a křupavý švédský chléb připravený z žitné mouky bez kvásku.
Hodnocení
2.5
/ 5 (42x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Sůl1/2 lžíce
Máslo160 g
Mléko250 ml
Cukr moučka1 a 1/2 lžíce
Hladká žitná mouka200 g
Hrubá žitná mouka200 g
Postup přípravy
Obě mouky prosejeme přes síto do mísy, přidáme cukr moučka a osolíme. Studeným mlékem zaděláme těsto, do kterého zapracujeme máslo. Vypracujeme na hladké těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout v chladničce.
Těsto na knäckebrot potom vyválíme na jemně pomoučněné desce na obdélníkový plát o tloušťce 2 - 3 mm. Plát těsta hustě propícháme vidličkou. Těsto pokrájíme na obdélníky o velikosti 6 x 12 cm a obdélníky přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem.
Knäckebrot pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 - 20 minut v závislosti od trouby do křupava a červeno-hnědé barvy.
Jemný křupavý švédsky chléb - Knäckebrot můžeme po vychladnutí rovnou konzumovat.
Libchen tak som dneska upiekla,a supeer sa s cestom pracovalo.trochu som ich pripiekla,ale vobec nevadi.No nastavila som na 20 minut trubu,a zabudla sa na facceboku.Az pipanie rury,mi pripomenulo.Nabuduce nevyvalkam tak natenko,a trochu sa pohrajem s tvarmi.Ale urcite zaradujem do mojho jedalnicka.Po vychladnuti,ulozim do dozy.Neda sa porovnat vobec s kupovanymi.Vdaka za receptik.Taketo ja moozem.
Libchen
Re: knackebrot
@Helus, ak smiem poradiť, tak miešaj bezlepkovú múku v určitom pomere s múkou, ktorá obsahuje lepok, lebo práve lepok spojí cesto.
budem sa veľmi tešiť, ak napíšeš, ako si robila cesto a pridáš aj fotku.
dakujem.
Helus
knackebrot
Libchen,samozrejme,ze napisem,aj foto pridam.jasne,ze chut bude ina,ale ja stale skusam receptiky.Amiesam muky,pohankovu,ryzovu,s bezlopkovymi,alebo len pohankovu.Muz sa vzdy pyta,co idem zas piect.noo ja som nepoucitelna,aj ked su nezdary,skusam.mam to v povahe,som nezmar.Musim skusat,velmi ma to bavi.Nikto z rodiny,neni ako ja.Peknu slnecnu sobotu ti prajem.
Libchen
Re: knackebrot
Ahoj @Helus, veľmi si ma potešila :-)
chuť bude pri bezlepkovej múke určite iná, ako z ražnej múky. poprosila by som od teba o info, ako sa Knäckebrod vydaril a hlavne ma zaujíma chuť pri použití bezlepkovej múky, vopred veľmi pekne dakujem za odpoved, samozrejme aj za dnešnú pochvalu.
Maj Pekný deň :-)
Helus
knackebrot
Super receptik,ja len budem musiet vymenit,za bezlepkovu muku.ukladam na vyskusanie.Urcite mi bude chutit.