náplň | ||
---|---|---|
250 g | smetanový sýr Philadelphia | |
50 g | cukr krupice | |
ˇ1 ks | vejce | |
100 g | bílá čokoláda | |
těsto | ||
80 g | máslo | |
100 g | čokoláda | |
100 g | cukr krupice | |
2 ks | vejce | |
85 g | hladká mouka | |
0.5 lžičky | prášek do pečiva | |
0.5 lžičky | sůl |
Moučník připravujeme ze dvou směsí, bílé krémové náplně a hnědého čokoládového těsta. Dále potřebujeme pečící formu o velikosti cca 25x18 cm, kterou vyložíme pečícím papírem tak, aby o několik centimetrů přesahoval boční stěny.
Začneme přípravou bílé náplně. Bílou čokoládu nasekáme na drobné kousky. V míse prošleháme krémový sýr s cukrem a vejcem do hladkého krému, do kterého vmícháme bílou čokoládu. Bílou náplň odložíme stranou.
Připravíme si čokoládové těsto. Prosátou mouku promícháme s práškem do pečiva a solí. V hrnci přivedeme vodu k varu a poté na hrnec postavíme ohnivzdornou mísu. Hrnec sundáme z tepla a v míse rozpustíme za stálého míchání máslo a na kousky nalámanou mléčnou čokoládu. Do hladké směsi vmícháme cukr a po zchladnutí zašleháme postupně vejce a mouku.
Polovinu čokoládového těsta nalijeme do formy, poté naneseme bílou náplň, kterou zakryjeme zbývajícím těstem. Pomocí špejle zlehka horní vrstvy promícháme, aby vzniklo mraorování a koláč pečeme při 180°C asi 25 až 30 minut dozlatova. Po upečení necháme koláč zchladnout a poté ho pomocí pečícího papíru vyjmeme z formy a nakrájíme na kostky.
Jemný koláč s čokoládou podáváme jako slavnostní moučník, který zdobíme čersvým ovocem a šlehačkou.
Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena