Recept na velmi jemné kynuté knedlíky, které plníme kysaným zelím a uzeným nebo vepřovým masem. Recept na knedlíky pochází z čínské kuchyně, kde se jim říká Bao a náplň tvoří klasické čínské zeleninové a masové směsi. Tento recept je však českou verzí.
500 g | hladká mouka | |
220 ml | teplá voda | |
1 balíček | sušené droždí | |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva | |
1 lžíce | rýžový ocet | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
1.5 lžičky | cukr krupice | |
podle chuti | ||
sůl | ||
příloha | ||
pečené maso | ||
smažená cibulka | ||
dušené sladkokyselé zelí |
Mouku prosejeme do mísy a promícháme se lžičkou cukru a 1/2 lžičkou soli. Sušené droždí promícháme s 1/2 lžičkou cukru, zalijeme lžičkou teplé vody a za stálého míchání necháme rozpustit. Rozpuštěné droždí přidáme k mouce, přilijeme 1 lžíci oleje, 200 ml teplé vody a 1 lžíci rýžového octa. Ze směsi vypracujeme těsto, které hněteme nejméně 10 minut dohladka. Těsto vložíme do olejem vytřené mísy a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté těsto vyboucháme na prkénku a roztlačíme na plochou placku, kterou posypeme práškem do pečiva a opět asi 5 minut prohněteme. Pak z těsta utvoříme váleček o průměru asi 3 cm, který nakrájíme asi na 18 kousků. Každý kousek vyválíme do oválku o síle asi 3 mm, z jedné strany potřeme olejem a pomocí tyčky přehneme naolejovanou stranou k sobě. Pak knedlíky zakryjeme utěrkou a necháme opět na teplém místě ještě 25 minut kynout.
Jemné kynuté knedlíky postupně vaříme v páře zhruba 8 minut. Jemné kynuté knedlíky naplníme dušeným sladkokyselým zelím a uzeným masem, rozdělíme je na porce, pokapeme šťávou z masa a ozdobíme smaženou cibulkou. Podáváme jako hlavní chod.
Pokrmy inspirované Asií: Ochutnejte Pad Thai, knedlíčky Bahn Bao a smažené závitky
Milujete chutě asijské kuchyně? Z pestré nabídky jihovýchodu a východu největšího kontinentu jsme vybrali 6 pokrmů, na kterých si doma pochutnáte stejně dobře jako v pravém asijském bistru.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena