těsto | ||
---|---|---|
500 g | polohrubá mouka | |
250 g | tuk na pečení | |
1 balíček | prášek do pečiva | |
1 ks | vejce L | |
0.5 lžičky | strouhaná citrónová kůra | |
4 lžíce | mléko | |
3 lžíce | moučkový cukr | |
1 špetka | sůl | |
náplň | ||
1 kg | jablka | |
2 balíčky | vanilkový pudinkový prášek | |
5 lžic | třtinový cukr |
Připravíme si těsto. Do prosáté mouky s práškem do pečiva rozdrobíme tuk, přidáme vejce, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, cukr a mléko. Vše rychle zpracujeme v hladké vláčné těsto, které zabalíme do potravinové folie a odložíme na půl hodiny do lednice.
Mezitím si připravíme jablkovou náplň. Oloupaná a jadřinců zbavená jablka nastrouháme do mísy najemno. Poté vmícháme třtinový cukr a vanilkové pudinké prášky.
Odležené těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme plát o velikosti plechu. Plech vyložíme pečícím papírem, na něj položíme plát těsta, na který rovnoměrně naneseme jablkovou náplň. Vše zakryjeme druhým plátem těsta a okraje důkladně spojíme, aby náplň během pečení nevytekla. Poté těsto hustě propícháme vidličkou a koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dorůžova.
Vychladlý jablkový koláč nakrájíme na řezy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě nebo čaji.
Jablečný speciál: Jak využít úrodu jablek na maximum
Podzimní sklizeň jablíček se nám blíží. Máme pro vás tipy, jak zpracovat úrodu tak, abyste z ní vytěžili co nejvíc. Poradíme se sklizní, zavařováním i sušením jablek. Také jsme pro vás vybrali spoustu osvědčených jablečných receptů, vždyť kdo by odolal vláčným koláčům a štrúdlům právě s jablky.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena