1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
500 g | brambory | |
100-150 ml | mléko | |
40 g | droždí | |
1 lžička | cukr krupice | |
450 g | polohrubá mouka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
cukr moučka | ||
brusinkový džem | ||
řecký jogurt |
Oloupané přílohové brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak brambory slijeme, necháme okapat a zcela vychladnout. Uvařené brambory nastrouháme najemno. Droždí utřeme se lžičkou cukru dohladka, zaprášíme moukou, promícháme se 2 lžícemi vlahého mléka a kvásek necháme na teplém místě vyběhnout. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme kvásek, brambory, vejce a spolu s mlékem zaděláme hladké těsto. Na pomoučněné desce z těsta vyválíme plát asi 1 cm vysoký, ze kterého formičkou vykrájíme kolečka, která necháme asi 15 minut kynout. Pak ve vyšší vrstvě oleje usmažíme vdolečky z obou stran dozlatova a ještě teplé posypeme moučkovým cukrem. Smažené bramborové vdolečky podáváme teplé s oblíbenou zavařeninou a zakysanou smetanou, dobré jsou i s řeckým jogurtem.
Vdolky na 7 způsobů: S tvarohem, smetanou i povidly
Vdolky, pro někoho obyčejné, pro někoho nenahraditelné. Smažené kynuté pečivo z jemného těsta, které má uprostřed důlek a plní se marmeládou, povidly, tvarohem, zakysanou smetanou či šlehačkou, skvěle chutnají i s rozvařeným drobným ovocem. Netradičně se dají připravit také z bramborového těsta. Pojďme se podívat na 7 podařených receptů, které mají naši čtenáři nejraději.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena