Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Čisté osušené maso prošpikujeme kousky špeku. Maso osolíme a opepříme ze všech stran.
V hrnci necháme rozpustit sádlo s máslem. Nejdříve vhodíme kořenovou zeleninu, promícháme, po chvilce přidáme cibuli a opékáme dozlatova. Základ pocukrujeme a podlijeme octem, který necháme odpařit. Po vyvaření octu přidáme koření a maso. Hovězí maso opečeme ze všech stran a podlijeme vývarem tak, aby maso bylo ponořené, přikryjeme a dusíme pomalu do změknutí. Měkké maso odebereme, nakrájíme na plátky a přikryjeme alobalem.
Základ svíčkové omáčky zahustíme jíškou a zjemníme smetanou. Základ provaříme a ponorným mixerem rozmixujeme. Omáčku přecedíme přes jemné sítko, ještě dochutíme solí a citronovou šťávou.
Jemnou svíčkovou omáčku podáváme teplou s knedlíky, zdobíme brusinkami a plátkem citronu.