1 stroužek | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
2 ks | cibule | |
2 ks | mrkev | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
2 lžíce | hladká mouka | |
50-100 ml | smetana ke šlehání | |
1 snítka | petrželová nať | |
400 g | hrášek mražený | |
0.3 lžičky | mletý zázvor | |
0.5 ks | řapíkatý celer | |
8 kuliček | celý černý pepř | |
2 ks | hlava z kapra | |
1 lžička | rýžový ocet 3% | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Připravíme si rybí vývar. Omyté kapří hlavy zbavené žáber a odřezky z kapra zalijeme studenou vodou. Přidáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jednu celou cibuli a vše přivedeme k varu. Teplotu snížíme a zvolna vaříme alespoň 2 hodiny. Během vaření odstraníme veškerou pěnu. Pak vývar scedíme, maso z kapra obereme a odložíme stranou. Mezitím, když se ryba vaří, si očistíme mrkev a celer. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z veky si připravíme na másle krutony. Na másle necháme zesklovatět jednu nakrájenou cibulku s česnekem, vmícháme mouku a vše zasmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme vývarem a za stálého míchání vše přivedeme k varu. Pak přidáme mražený hrášek, rýžový ocet, mletý zázvor, celou mrkev, snítku petrželové natě a kousek řapíkatého celeru. Vše zvolna vaříme asi 25 minut. Měkkou mrkev vyjmeme a nakrájíme na kolečka nebo jiné ozdobné tvary. Poté polévku scedíme přes síto a hrášek i s celerem do ní propasírujeme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, vložíme maso a mrkev, prohřejeme (nevaříme) a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Jemnou rybí polévku s hráškem podáváme s houskovými krutony.
Recept na rybí polévku z lososa krok za krokem
Recept na jemnou rybí polévku s kořenovou zeleninou a kousky lososa. Rybu lze zaměnit i za kapra či jinou bílou rybu podle toho, která nám chutná.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena