750 ml | vývar | |
2 lžíce | máslo | |
250 g | brambory | |
2 ks | šalotka | |
1 lžíce | hladká mouka | |
400 g | zelený chřest | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Oloupané brambory nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je slijeme, ale vývar uchováme. Chřest očistíme od dřevnatých částí, stonky nakrájíme asi na 2 cm dlouhé špalíčky a hlavičky chřestu odložíme stranou. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na lžičce másla zlehka opečeme hlavičky chřestu na skus.
Z másla, šalotky a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlým vývarem z brambor. Vše přivedeme k varu a přidáme nakrájený chřest, pepř a sůl. Vaříme zvolna asi 15 - 20 minut a následně rozmixujeme dohladka. Polévku dochutíme solí a pepřem, vložíme kousky vařených brambor a hlavičky chřestu.
Jemnou polévku ze zeleného chřestu a brambor podáváme s opečenými toasty a zakysanou smetanou. Je výborná!
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Sezóna chřestu je v plném proudu
V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena