2 stroužky | česnek | |
1.5 lžíce | olej | |
1.2 l | vývar | |
2 lžíce | máslo | |
400 g | brambory | |
1 ks | cibule | |
80 g | celer | |
80 g | mrkev | |
50 g | petržel | |
200 g | květák | |
2 lžíce | hladká mouka | |
0.5 lžičky | drcený kmín | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
petrželka | ||
mletý černý pepř |
Celer, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kousky. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a očistěný květák rozebereme na růžičky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drcený kmín a růžičky květáku a vše za stálého míchání orestujeme dozlatova. Pak postupně přidáme cibuli, česnek a kořenovou zeleninu a vše asi 10 minut za občasného míchání opékáme, dokud zelenina tzv. nezavadne. Tento základ zalijeme vývarem, vložíme brambory, sůl a pepř a polévku přivedeme k varu. Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej, na kterém za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vychladlou jíšku vmícháme do vroucí polévky a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud nebude zelenina zcela měkká. Hotovou polévku dochutíme bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou nebo majoránkou. Jemnou polévku s květákem a bramborem rozdělíme na porce a ihned podáváme.
Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů
Rychlé a levné recepty z květáku, kterým neodoláte. Dozlatova osmažený, zapékaný v bešamelu, květák marinovaný či v podobě karbanátků. Který recept si oblíbíte vy?
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena