marináda | ||
---|---|---|
1 ks | jehněčí kýta | |
3 lžíce | olej | |
2 lžíce | sůl | |
5 stroužků | česnek prolisovaný | |
2 snítky | rozmarýn | |
2 lžíce | olivový olej | |
1 lžička | sůl | |
1 balíček | směs koření ke grilování | |
příloha | ||
6 ks | brambory | |
5 ks | mrkev | |
1 ks | brokolice | |
podle potřeby | ||
500 ml | voda |
Kýtu pečeme vcelku, dobře ji potřeme olejem, do masa vmasírujeme sůl a prolisovaný česnek.Poklademe několika snítkami rozmarýnu a takto necháme několik hodin odpočívat.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, maso podlijeme, přikryjeme alobalem a takto pečeme asi hodinu.
Poté opět podlijeme, přikryjeme a pečeme další hodinu, maso není třeba obracet.
Mezitím si uvaříme brambory a na větší kousky nakrájenou mrkev, cibuli pokrájíme na čtvrtky a v mírně osolené vodě lehce povaříme na růžičky rozebranou brokolici nebo květák. Smícháme zeleninu v míse se solí a olivovým olejem, můžeme přidat směs koření na grilovanou zeleninu.
Po dvou hodinách maso v troubě odkryjeme a dopékáme ještě zhruba půl hodiny. Na tuto dobu obložíme maso připravenou zeleninou, která v troubě chytne zlatavou barvu a dostane šmak z masa.
Podáváme horké, nejlépe se sklenkou čeveného vína.
Jehněčí a skopové maso všeobecně
Tradice jehněčího a skopového masa u nás pomalu mizí. Tyto druhy masa nesměly chybět při Velikonočních svátcích na žádném stole. Dnes je však problém toto maso v obchodě vůbec koupit. Přitom je zdravější než hovězí nebo vepřové maso.
Úpravy jehněčího, kůzlečího a skopového masa
Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s mase zacházet nebo jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena