těsto | ||
---|---|---|
250 g | hladká mouka | |
1 ks | kypřicí prášek do perníku | |
1 lžička | jedlá soda | |
0.5 lžičky | sůl | |
200 g | cukr | |
4 ks | vejce M | |
180 ml | rostlinný olej | |
2 lžíce | šťáva z pomeranče | |
350 g | mrkev | |
2 lžíce | rozinky v rumu | |
125 g | vlašské ořechy | |
poleva | ||
200 g | moučkový cukr | |
3 lžíce | ocet nebo citronová šťáva | |
2 lžíce | voda |
Mrkve oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vlašské ořechy zalijeme v misce vařící vodou a po 10 minutách přecedíme. Smícháme si suché přísady (kromě cukru) – mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Dáme stranou. Do druhé mísy si vyšleháme robotem vajíčka s cukrem, dokud se nevytvoří světlá pěna. Pomalu přidáme pomerančovou stavu z pomeranče a olej. Dame robot pryč a teď budeme míchat jenom ručně a lehce! Přimícháváme mísu se suchými přísadami. Nakonec na jemném struhadle nastrouhanou mrkev, rozsekané vlašské ořechy a rozinky naložené v rumu.
Těsto na mrkvový dort dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy. Pokud máme rozevírací formu, tak nemusíme vysypávat hrubou moukou. Dort dáme péct do vyhřáté trouby na 170 - 175 stupňů na mřížce položené co nejníže. Pečeme zhruba 1 hodinu.
Mezitím si připravíme polevu. Do mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy a 2 lžíce vařící vody. Vše zamícháme, aby měla poleva dobrou konzistenci. Pokud je málo tekutá, můžeme ji dát do teplé vodní lázně.
V takto připravené polevě namočíme horní díl dortu a můžeme polevu nechat stéct i po krajích. Čím více, tím lépe.
Jednoduchý mrkvový dort necháme s polevou zatuhnout, poté nakrájíme na dílky a můžeme podávat.
Mrkev na sladko: Upečte si rychlé mrkvové muffiny s medem a ořechy
Pokud hledáte recept na opravdu vláčné muffiny, tady jsou. Z mrkve, mletých vlašských oříšků a doslazené medem a třtinovým cukrem.
Autor:engi
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena