Zelí očistíme a nakrouháme. Nakrouhané zelí promícháme ve vaničce se solí (1 dkg na 1 kg zelí). Přidáme kmín, celý pepř a bobkový list. Zelí s kořením promícháme, počkáme až pustí šťávu. Poté zelí ve vaničce udusáme a necháme 2 hodiny odpočinout.
Mezitím si dobře omyjeme sklenice. Zelí napěchujeme do čistých sklenic tak, aby nahoře zbylo asi 2,5 - 3 cm místa. Někdy se může stát, že je zelí suché a málo pouští šťávu - pak doplníme převařenou vodou.
Naplněné skleničky uzavřeme víčky omnia, dáme k teplu na podnos z umělé hmoty. Zelí začne kvasit - víčka se vydují. Asi za týden se víčka pomalu sama vrátí do původní polohy a zelí je hotovo.
Takto si můžeme udělat kysané zelí třeba jen z jedné hlávky.