1 kg | třešně | |
500 g | želírovací cukr | |
3 lžíce | citronová šťáva | |
4 lžíce | brandy | |
150 ml | voda |
Třešně omyjeme a vypeckujeme, dáme do většího hrnce, zalijeme 150 ml vody a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni, občas promícháme. Asi po čtvrt hodině přidáme želírovací cukr, citronovou šťávu a kvalitní brandy. Znovu přivedeme k varu a necháme zvolna provářet. Po další čtvrt hodině by rozměklé plody spolu se šťávou měly začít vytvářet hustší konzistenci, můžeme si pomoci také tyčovým mixérem. Marmeláda prováříme ještě asi deset minut, do zhoustnutí. Marmeláda by měla být v tuto chvíli úplně hladká a měla by mít sytou tmavou barvu.
Ještě za horka plníme třešňovou marmeládu s brandy do čistých a sterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme. Třešňovou marmeládu skladujeme v suchu a temnu.
Letní ovoce v receptech: Ovocné koláče, marmelády a nepřekonatelná domácí griotka
Višně, meruňky, maliny a rybíz - také už vám letošní úroda tak trochu přerůstá přes hlavu? Máme pro vás pár osvědčených tipů, co s nasbíraným ovocem.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena