Jarní cibulku očistíme a i s částí natě nakrájíme na drobná kolečka či menší kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostky. Komu vadí slupky, může před přípravou omáčky rajčata spařit a oloupat.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej a nejprve orestujeme cibulku, pak přidáme rajčata a ve vlastní šťávě dusíme téměř do rozvaření, během přípravy postupně dochutíme solí, oreganem a v závěru přidáme i česnek. Je-li potřeba, podlijeme rajčata trochou vody nebo zeleninového vývaru. Má-li někdo rád, doplní omáčku ještě o sušená rajčata nakrájená na kousíčky a nechá je v omáčce krátce povařit.
Jednoduchou rajčatovou omáčku servírujeme horkou na špagetách či jiných těstovinách. Podle chuti sypeme parmazánem.