2 l | voda | |
omáčka | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
500 g | půlený žlutý hrách | |
podle chuti | ||
sůl | ||
1 ks | cibule | |
100 ml | sladká smetana | |
mletý černý pepř | ||
příloha | ||
chléb | ||
klobása | ||
okurka sterilovaná |
1. Celé balení půleného žlutého hrachu vsypeme do vody a propláchneme. Tento hrách má výhodu, že se nemusí předem namáčet. Hrách zbavený nečistot dáme do 2 litrů neosolené vody tak, aby byl hrách dostatečně ponořený. Hrách vaříme 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem vaření osolíme.
2. Cibulku oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje. Hrách slijeme, nezapomeneme si slitou vodu uložit bokem, a rozmixujeme na kaši. Vznikne hutná kaše, kterou si zředíme slitou vodou podle potřeby. Nyní už jen dochutíme osmaženou cibulkou, 12% smetanou, solí a pepřem.
3. Jednoduchou hrachovou kaši doporučuji podávat s opečenou klobásou, okurkou a chlebem.
!TIP k podávání
Pokud nepreferujeme uzeniny, lze kaši doplnit i vařeným vejcem. Skvěle chutná také se smaženou cibulkou na vrch. Dopřát si ji mohou také vegani, pokud klobásku nahradí opečeným tofu či tempehem.
Foto: Shutterstock.com
Recept na hrachovou kaši krok za krokem
Kdo by neznal českou klasiku - hrachovou kaši. Je tak jednododuchá na přípravu a nenáročná na suroviny! S opečeným párkem, chlebem a okurkou nemá chybu!
Kdo by neznal pohádku O princezně na hrášku? Jedna malá kulička a jaké způsobila princezně problémy, pamatujete? Byla chudák celá rozlámaná a nevyspalá. Hrášek je ale další druh luštěniny našemu tělu prospěšný, který by měl být součástí našeho jídelníčku.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Autor:David Šimek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena