Oloupaná jablka hrubě postrouháme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Jablka v míse na chvíli odložíme do ledničky.
Oddělíme bílky od žloutků. Do mísy dáme 6 žloutků a s cukrem je ušleháme do pěny. Zvolna přidáváme mléko, olej, prášek do pečiva, kakao, mouku, citronovou kůru a spolu všechno promícháme.
Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Moučník dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 - 20 minut.
Zatím si vyšleháme ze 6 bílků sníh, který smícháme s připravenými jablky a s mandlovými lupínky. Mandlové lupínky si můžeme předem nasucho opražit.
Chvíli před dopečením korpus vytáhneme z trouby, potřeme ho marmeládou zředěnou lžičkou rumu a poklademe sněhovou jablečnou hmotou. Koláč dáme zpátky do trouby. Teplotu trochu zmírníme a dopečeme ještě asi 20 minut.
Upečený moučník pocákáme čokoládovou polevou a ozdobíme mandlemi.
Jasně řezy po vychladnutí nakrájíme a podáváme s kopečkem šlehačky.