1 ks | cibule | |
250 g | květák | |
1 řapík | řapíkatý celer | |
1 | karotka | |
60 g | menší pórek | |
1 lžíce | máslo | |
1 lžíce | olej | |
1100 ml | zeleninový vývar | |
2 lžíce | mleté ovesné vločky | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
drcený kmín | ||
polévkové bylinky | ||
těstíčko | ||
40 g | máslo | |
0.5 ks | šalotka | |
1 ks | vejce | |
1 kostka | droždí | |
40 g | jemná strouhanka |
Připravíme si polévku. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Očištěný květát nastrouháme na hrubém struhadle. Stonek řapíkatého nakrájíme na drobno. Omytou karotku pomocí škrabky nakrájíme na jemné hoblinky. Bílou část pórku nasekáme najemno.
Na lžíci másla s olejem necháme zesklovatět cibulku. Poté vmícháme drcený kmín, jakmile se koření rozvoní, vmícháme postupně všechnu zeleninu. Vše za stálého míchání restujeme asi 5 minut, poté přidáme 2 rovné lžíce mletých ovesných vloček a směs ještě asi 2 minuty orestujeme. Následně vše zalijeme zeleninvým vývarem, promícháme a zvolna vaříme asi 15 až 20 minut. Polévku dochutíme nasekanou petrželkou, solí a pepřem.
Mezitím si připravíme drožďové knedlíčky. Oloupanou šalotku nasekáme najemno a necháme ji na másle zesklovatět. Poté, při střední teplotě, k šalotce rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak směs odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Do vychladlého základu zašleháme vejce a posupně přisypeme strouhanku a nasekanou pažitku. Hmotu necháme asi 15 minut odležet, aby strouhanka dobře nasákla ostatní suroviny. Z odležené hmoty tvoříme knedlíčky o průměru asi 1,5 – 2 cm, které zvolna povaříme v osolené vodě asi 8 až 10 minut.
Drožďové knedlíčky rozdělíme do talířů na porce, přelijeme zeleninovou polévkou a ihned servírujeme.
Zavářky do polévek: Zkuste domácí nudle, játrové knedlíčky i nočky se sýrem
Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena