sůl | ||
4 ks | vejce | |
120 g | máslo | |
6 ks | brambory | |
2 ks | cibule | |
1 hlávka | salát | |
250 ml | zakysaná smetana | |
1 svazeček | petrželová nať | |
1 ks | menší pórek | |
mletý černý pepř | ||
1 kostka | Masox |
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a zbavíme skořápky. Cibuli a brambory oloupeme, pórek opláchneme. Cibuli i pórek nakrájíme na kolečka, brambory rozkrájíme na malé kostičky. Z kostky Masoxu a vroucí vody si připravíme asi 2 litry masového vývaru. Hlávkový salát důkladně propereme a rozkrájíme na kousky. Vhodíme jej do vroucí vody a 1 minutu povaříme, poté ihned scedíme. Polovinu másla rozpustíme a podusíme na něm povařený a scezený salát. Dusíme pod pokličkou 10 minut na mírném ohni.
Na zbylém másle smažíme pórek a cibuli, dokud cibule nezesklovatí. Zalijeme vývarem z Masoxu, přisypeme brambory na kostičky a na másle podušený salát. Podle potřeby dolijeme vodou. Vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.
Když je polévka uvařená, odstavíme ji a vmícháme do ní zakysanou smetanu. Jarní salátovou polévkou můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Do každé porce polévky dáme 1 uvařené a nakrájené vajíčko, posypeme ji nasekanou petrželovou natí nebo zelenou cibulkou. Jarní salátová polévka je vhodná pro vegetariány, chutná i bez masového vývaru.
Co se zbylými vajíčky po Velikonocích?
Po Velikonocích se můžeme ocitnout v situaci, kdy bude třeba co nejdříve využít zbylá či vykoledovaná vajíčka. Stává se to běžně hlavně na vesnicích, kde je dosud zvykem obejít všechny známé i méně známé, zkrátka celou ves a domů pak přinést pořádně napěchovaný košík. Jak ale celou tu nadílku zpracovat a sníst dřív, než se stihne zkazit? Pokud máte obavy, že rodina už nebude z dalších vajec na talíři nadšená, inspirujte se a využijte velikonoční vajíčka v pokrmech, které vám i vašim blízkým určitě zachutnají.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena