3 lžíce | máslo | |
10 ks | ředkvičky | |
2 ks | šalotka | |
200 g | polníček | |
2 lžíce | hladká mouka | |
100 g | anglická slanina | |
1 l | zeleninový vývar | |
300 g | čerstvý špenát | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
muškátový oříšek | ||
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř |
Očištěnou šalotku nakrájíme na drobné kostičky a omyté ředkvičky nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na nudličky, které opečeme na malém množství oleje dozlatova. Poté slaninu vyjmeme, k výpeku přidáme lžíci másla a orestujeme ředkvičky. Opečené ředkvičky odložíme stranou. V hrnci na másle necháme zesklovatět šalotku, vmícháme mouku a krátce osmahneme. Přidáme očištěný špenát a polníček, mletý černý pepř a sůl, vše zalijeme zeleninovým vývarem a 15 minut povaříme. Nakonec polévku rozmixujeme a ochutíme citronem a muškátovým oříškem. Jarní zelenou polévku s polníčkem rozdělíme na porce, vložíme slaninu a ředkvičky, ozdobíme lístky polníčku a ihned podáváme.
Jarní speciál: Dopřejte tělu detox a zatočte s jarní únavou
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
Velikonoční nádivka s tofu a špenátem krok za krokem
Nádivka patří k tradičním velikonočním pokrmům. V tomto receptu vám nabízíme veganskou alternativu s uzeným tofu a čerstvým špenátem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena