3 lžíce | máslo | |
1 ks | pórek | |
2 lžíce | hladká mouka | |
3 řapíky | řapíkatý celer | |
1 svazek | hladkolistá petržel | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
4 hrnky | zeleninový vývar |
Pórek a celer očistíme a nakrájíme na malé kousky. Hladkolistou petrželovou nať omyjeme a usekáme nahrubo. V okyselené a osolené vodě si uvaříme ztracená vejce, která necháme okapat. Na másle necháme zpěnit nakrájený celer a pórek. Pak vmícháme petrželku, vše krátce osmahneme a přisypeme hladkou mouku.
Směs restujeme 3 - 5 minut, osolíme, opepříme, pak přilijeme vývar a zvolna vaříme asi 25 - 30 minut. Ponorným mixerem jarní petrželovou polévku rozmělníme dohladka a podle potřeby dochutíme.
Jarní petrželovou polévku rozdělíme na porce, vložíme ztracené vejce a podáváme s toastem nebo rozpečenou bagetou.
Ředkvičky v jarním jídelníčku: Víte, že se hodí i k tepelné úpravě?
První ředkvičky vyhlížíme stejně nedočkavě jako samotné jaro, pochutnají si na nich děti i dospělí. Plátky čerstvých ředkviček obvykle zdobíme namazané chleby a chlebíčky, připravujeme z nich chutné pomazánky a přidáváme je do mnoha druhů salátů. Ale hodí se i pro tepelnou úpravu na spoustu způsobů. Svou barvou působí velmi atraktivně a jejich chuť dodá pokrmům ten správný říz.
Videorecept: Houbovopórková směs podle Anny
Něco zdravého k večeři? Zkuste tuhle dobrotu z hub a pórku podle Aničky.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena