300 g | jahody | |
těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
4 ks | vejce | |
30 g | kakao | |
80 g | třtinový moučkový cukr | |
poleva | ||
20 g | máslo | |
50 g | čokoláda na vaření | |
krém | ||
2 lžíce | cukr krupice | |
2 balíčky | vanilkový cukr | |
500 g | polotučný tvaroh | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání |
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Přidáme lžíci cukru a šleháme, dokud není sníh tuhý. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Nemáme-li doma cukr třtinový, můžeme použít i obyčejný moučkový cukr. Do mísy prosejeme kakao a spojíme s vyšlehanými žloutky. Nakonec opatrně po částech vmícháme sníh z bílků. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a povrch lehce uhladíme. Korpus na Míša dort pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Po 30 minutách troubu vypneme a necháme dort ještě 10 minut při otevřených dveřích pomalu chladnout. Poté formu vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Mezitím si nakrájíme větší část jahod na tenké plátky. Pár jahod necháme v celku nebo nakrájíme podle libosti na ozdobení dortu. Vychladlý korpus potřeme menší částí tvarohového krému, který jsme si připravili vyšleháním tvarohu s 2 vanilkovými cukry a 2 lžícemi cukru krupice. Na krém rozložíme plátky jahod a potřeme zbylým krémem. Čokoládu na vaření rozpustíme spolu s máslem a polevou potřeme povrch dortu. Než poleva zatuhne, ozdobíme přichystanými jahodami. Jahodový Míša dort bez lepku necháme v lednici pár hodin uležet. Krém nám mezitím ztuhne, dort se bude lépe krájet a také bude vychlazený lépe chutnat.
Jahody v luxusním veganském podání: Jahodový tofu dort krok za krokem
Jahody jsou teď v kurzu a není nic lepšího, než si z nich upéct tento vynikající veganský dort. Krok za krokem vám ukážeme, jak na to.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena