40 g | cukr moučka | |
150 g | hladká mouka | |
120 g | tuk na pečení | |
náplň | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
0.5 lžičky | skořice | |
2 lžíce | mléko | |
1 ks | tvaroh | |
4 lžíce | med | |
náplň 1 | ||
jahody | ||
na ozdobu | ||
1 balíček | vanilkový cukr | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání |
Z mírně povoleného tuku, mouky a cukru vypracujeme tužší těsto. Těsto rozválíme na kolo velikosti formy a přeneseme ho do vymazané koláčkové formy a mírně vytáhneme do stran. Tvaroh zalijeme mlékem, přidáme tekutý med i rozšlehaná vejce (podle velikosti 1 velké), poprášíme skořicí a dobře promícháme. Tvaroh rozetřeme na těsto a nahusto ho pokryjeme půlkami očištěných jahod. Jahodový medový koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 35 minut do zezlátnutí těsta. Vychladlý koláč před podáváním posypeme vanilkovým cukrem.
Bohatý červen: Dozrávající jahody a třešně v oblíbených receptech
První letní měsíc, červen, je specifický dozráváním prvního ovoce. Konečně se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na oblíbené samosběry a začínáme ovocné plody zavařovat a připravovat domácí marmelády. Období ovocných koláčů a plněných knedlíků právě začalo, oprášíme vám ty nejlepší recepty, které se vyplatí uložit do kuchařky mezi oblíbené.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena