těsto | ||
---|---|---|
10 lžic | olej | |
4 ks | vejce | |
10 lžic | voda | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
250 g | cukr krupice | |
250 g | polohrubá mouka | |
krém | ||
200 g | máslo | |
4 lžíce | cukr moučka | |
1 plechovka | jahodový kompot | |
1 balíček | jahodový pudinkový prášek | |
na ozdobu | ||
250 g | jahody | |
máta | ||
smetana ke šlehání | ||
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání | ||
poleva | ||
2 balíčky | červená dortová želatina |
Na krém slijeme šťávu z jahodového kompotu, rozmícháme v ní pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink. Máslo s cukrem spolu vyšleháme a po částech zašleháme vychladlý pudink a rozmačkané jahody z kompotu. Hotový krém necháme v chladu. Na přípravu korpusu si rozklepneme vejce a oddělíme žloutky do bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem a pak do nich zašleháme 10 lžic vlažné vody a oleje. Dále vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh, který jsme si vyšlehali z bílků. Hotové těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pak korpus upečeme v předehřáté troubě. Vychladlý piškotový korpus potřeme krémem. Nemáme-li rádi příliš mnoho krému, stačí jej vyhotovit v poloviční dávce. Na krém rozložíme nakrájené jahody a vše zalijeme želatinou nachystanou podle návodu na balení a necháme ztuhnout. Jahodové řezy s želatinou podáváme chlazené a nakrájené na řezy, které můžeme ozdobit šlehačkou a lístky máty.
Nepečený smetanový dort s jahodami krok za krokem
Na trzích se začínají objevovat první české jahody, tak proč toho hned nevyužít. Připravme si z jahod osvěžující a chutný nepečený smetanový dort podle receptu krok za krokem.
Božské jahody: Jedny z nejoblíbenějších plodů naší zahrádky
Jahody jsou velice zdravé ovoce výtečné chuti. Velmi snadno se pěstují, proto patří mezi nejrozšířenější plody našich zahrádek. Protože za chvíli začne sezóna jahod, pokusila jsem se zjistit nějaké zajímavosti o tomto ovoci.
Autor:vera
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena