1 špetka | sůl | |
200 ml | mléko | |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva | |
1-2 lžíce | cukr krupice | |
1 kelímek | zakysaná smetana | |
1 balíček | jahodový pudinkový prášek | |
1 ks | vejce L | |
3 lžíce | hladká mouka (vrchovaté) | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
šlehačka | ||
jahody | ||
jahodový toping | ||
podle potřeby | ||
olej na smažení | ||
na potření | ||
jahodovo-pomerančová marmeláda |
V misce smícháme vejce se smetanou. Přilijeme mléko a vsypeme pudinkový prášek, cukr, mouku, sůl i prášek do pečiva. Všechny ingredience důkladně promícháme do polořídkého palačinkového těsta. Na rozehřáté pánvi jemně vytřené olejem ihned smažíme tenké růžové palačinky. Z obou stran opečené palačinky klademe na papírové utěrky, které zachytí přebytečný olej. Jahodové pudinkové palačinky ze zakysané smetany potřeme jahodovo-pomerančovou marmeládou, složíme do trojúhelníčku a po třech rozdělíme na talíře. Před podáváním každou palačinku ozdobíme hvězdičkou šlehačky a čerstvou jahodou. Dětem můžeme palačinky přestříknout jahodovým topingem. Na zapití doporučuji čerstvé plnotučné mléko. Uvedené množství je na 9 palačinek - pro 3 lidičky.
Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Je to takové nepsané pravidlo. Ale když už přijdete na ten fígl, jak palačinkové těsto připravit tak, aby mělo správnou hustotu, zároveň jej zvládnete rozprostřít po pánvi, aby byla palačinka dokonale tenká a měla křupavé okraje, je to opravdový um. Pojďme se to naučit.
Palačinky v luxusním podání: Zkuste tento palačinkový dort krok za krokem
Vyzkoušejte tento velmi rychlý a jednoduchý recept na palačinkový dort. Můžete se jen inspirovat a palačinky připravit podle klasického receptu, nebo vyzkoušet tuto zdravější variantu z pohankové mouky. Díky kakau, marmeládě a tvarohovému krému bude však i tato zdravější varianta velmi lahodná, navíc si pochutnají i lidé, kteří dodržují bezlepkovou dietu.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena