podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
těsto | ||
1 špetka | sůl | |
50 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
500 ml | mléko | |
250 g | hrubá mouka | |
na ozdobu | ||
100 g | máslo | |
150 g | tvrdý tvaroh | |
náplň | ||
300 g | čerstvá jahoda |
1. Jahody očistíme, omyjeme a osušíme. Tvaroh nastrouháme najemno a máslo na polití necháme přepustit. Připravíme si pálené těsto. Mléko s 50 g másla přivedeme k varu a pak do vařícího mléka naráz nasypeme mouku se špetkou soli. Pilně mícháme, dokud nevznikne hladký "knedlík", který se nechytá na stěny a dno nádoby. Takto připravenou hustou kaši necháme mírně zchladnout a pak do ní postupně zapracujeme jeden žloutek po druhém.
2. Na pomoučněném válu těsto dobře propracujeme a vytvoříme váleček, ze kterého oddělujeme kousky těsta, které plníme jahodou. Naplněné jahodové knedlíky z odpalovaného těsta vaříme zvolna ve vroucí vodě asi 6 - 8 minut. Záleží na velikosti knedlíků.
3. Uvařené jahodové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným tvarohem, cukrem a pokapeme máslem. Domácí jahodové knedlíky z odpalovaného těsta ihned podáváme.
Jahodové knedlíky na 7 způsobů: Kynuté, bez lepku i s tvarohem
Nostalgická vzpomínka na dětství a prázdniny, jedno z nejoblíbenějších sladkých českých jídel! První jahody v sezóně v opravdu chutné podobě. Vybrali jsme pro vás 7 receptů na domácí knedlíky, které si zaslouží vaši pozornost.
Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena