1 ks | citron | |
1 kg | jahody | |
200 g | rebarbora | |
1 ks | vanilkový lusk | |
300 g | třtinový cukr | |
5 lžiček | pektin |
1. Očištěnou rebarboru nakrájíme na malé kostičky, dáme do hrnce s pár lžičkami vody, aby se minutu podusila a nepřichytila se. Přidáme celé jahody, přivedeme k varu a ihned pomačkáme mačkadlem na brambory (pro hladkou konzistenci rozmixujeme ponorným mixérem). Přidáme přírodní citrusový pektin dle návodu, tedy smícháme s částí cukru a cca 2 minuty provaříme.
2. Sesbíráme pěnu, přidáme zbytek cukru, šťávu z citronu a vyškrabeme vanilkový lusk. Ochutnáme a případně přidáme cukr či citron dle své chuti. Zamícháme a plníme předem připravené sterilizované sklenice. Plníme ihned pod spodní okraj závitu, tedy cca 1 cm od okraje. Navlhčenou papírovou utěrkou otřeme důkladně okraje a pak ješte druhou čistou utěrku namočíme do vysokoprocentního alkoholu a otřeme okraje i víčka zevnitř.
3. Zavíčkujeme pákou, nasadíme spony a vložíme nejlépe do samozavařovaciho hrnce. Ponoříme do poloviny výšky do vody a zavařujeme na 80 stupňů od doby varu 30 minut. Poté sklenice s marmeládou ihned vyndáme na utěrku rozloženou na lince, aby nepraskly.
4. Vychladlé marmelády skladujeme v chladu a ve tmě. Jahodovou marmeládu s rebarborou podáváme například ke snídani.
Marmelády a džemy ke konci léta patří: Sáhněte i po netradičních surovinách
Jahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
Sklízíme a zavařujeme jahody: Zkuste jahodové pyré i výbornou marmeládu
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přináším několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena